TUMIS HALIA IKAN MUDUK
Hari minggu semestinya hari untuk memasak sepenuhnya buat keluarga. Lebih-lebih lagi kalau anak-anak semua dah ada. Cukup korumlah katakan.Kali ni entry yang dah membaja, tapi nak tepek jugak sebagai rujukan di masa akan datang. Mama tak pasti kalau ada orang lain masak resepi ni dan namanya apa.
Tapi mama memberikan nama Tumis Halia Ikan Muduk.
TUMIS HALIA IKAN MUDUK
3 ulas bawang putih, 4 -5 biji cili kecil, 2 inci halia (ditumbuk kasar ) 1 sudu kecil lada hitam kisar, |
3 batang serai di ketuk |
4 keping ikan Muduk |
Panaskan sdikit minyak masak untuk menumis |
Bila minyak dah panas masukkan bahan tumbuk tadi |
Goreng sampai garing dan masukkan air secukupnya
untuk kuah
Bila dah mendidih masukkan ikan dan serai yang diketuk tadi, masak sekejap dan masukkan garam secukup rasa |
Bila dah masak boleh dihidangkan dengan nasi putih |
3 ulas bawang putih
2 inci halia
4-5 biji cili kecil (kalau suka pedas tambah lagi)
1 sudu kecil lada hitam kisar
garam secukup rasa
Cara
Panaskan periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi.
Goreng sampai garing, masukkan air untuk kuah (mama agak2 jer kuantitinya)
Bila dah mendidih masukkan ikan bersama serai yang diketuk tadi.
Bila dah mendidih masukkan garam secukup rasa.
Nota:
Kalau suka kuah tu pekat skit boleh bancuh sesudu tepung gandum dengan setengah
cawan air,
Masukkan kedalam periuk dan tunggu mendidih sambil di kacau bahagian atasnya.
(perlahan2 nanti ikan hancur tau)
Boleh diganti dengan ikan lain yang bersesuaian.
Selamat Mencuba resepi mama
Ulasan
Catat Ulasan