TUMIS HALIA IKAN MUDUK



Hari minggu semestinya hari untuk memasak sepenuhnya buat keluarga. Lebih-lebih lagi kalau anak-anak semua dah ada. Cukup korumlah katakan.Kali ni entry yang dah membaja, tapi nak tepek jugak sebagai rujukan di masa akan datang. Mama tak pasti kalau ada orang lain masak resepi ni dan namanya apa.
Tapi mama memberikan nama Tumis Halia Ikan Muduk.

TUMIS  HALIA IKAN MUDUK


3 ulas bawang putih, 4 -5 biji cili kecil,
 2 inci halia (ditumbuk kasar )
1 sudu kecil lada hitam kisar,

3 batang serai di ketuk
 4 keping ikan Muduk
Panaskan sdikit minyak masak untuk menumis


Bila minyak dah panas masukkan bahan tumbuk tadi


Goreng sampai garing dan masukkan air secukupnya 
untuk kuah

Bila dah mendidih masukkan ikan dan serai yang diketuk
tadi, masak sekejap dan masukkan garam secukup rasa


Bila dah masak boleh dihidangkan dengan nasi putih
Bahan-bahan

3 ulas bawang putih
2 inci halia
4-5 biji cili kecil (kalau suka pedas tambah lagi)
1 sudu kecil lada hitam kisar
garam secukup rasa

Cara

Panaskan periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi.
Goreng sampai garing, masukkan air untuk kuah (mama agak2 jer kuantitinya)
Bila dah mendidih masukkan ikan bersama serai yang diketuk tadi.
Bila dah mendidih masukkan garam secukup rasa.

Nota:
Kalau suka kuah tu pekat skit boleh bancuh sesudu tepung gandum dengan setengah
cawan air, 
Masukkan kedalam periuk dan tunggu mendidih sambil di kacau bahagian atasnya.
(perlahan2 nanti ikan hancur tau)
Boleh diganti dengan ikan lain yang bersesuaian.

Selamat Mencuba resepi mama


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

SIRA LABU KUNING

Pulut Gaul Nyior