SIRA LABU KUNING

Tambah kapsyen


Hari minggu lepas mama hantar anakanda balik asrama Kampus UNiSZA kat Besut. Dalam perjalanan en.hubby beli labu kuning. Dah lama tak makan katanya dan teringin nak makan Sira Labu. Teringat masa kenduri kawin anak saudara mama dulu. Sedap katanya. Sebab kalau belah Kuala Terengganu biasanya orang buat sayur lemak kuning jer. lagipun sira labu ni makanan orang Kelantan dan belah Terengganu Utara (Besut dan Setiu). Mamapun usha-ushalah dengan my mom bagaimana nak buat Sira labu ni.
Ada ke yang tak kenal Labu Kuning. Kat bawah mama ada pinjam gambarnya dari pakcik google, termasuk gambar nissan (gula melaka) skali yer...tq pakcik google.

Mama tak sempat ambik gambar. Ni pinjam dari Pakcik Google kot-kot ada yang tak kenal
gambar- pinjam dari Pakcik google jugak.

Jom kita tengok apa yang diperlukan untuk buat Sira Labu ni

SIRA LABU KUNING

Sebiji labu kuning sedang
Dua keping nisan kelapa (gula melaka)
2 -3 helai daun pandan
setengah cawan santan pekat (optional)
Secubit garam
Sesudu kapur makan


Kupaskan kulit labu, potong mengikut kesesuaian, basuh bersih dan rendamkan dengan kapur makan selama 15-30 minit.
Cuci bersih dan toskan (biar betul-betul bersih tau nanti takut terasa pahit kapur pula)
Susunkan labu tadi kedalam periuk, taburkan nisan / gula melaka yang dihancurkan .
Masukkan santan dan secubit garam,  masak diatas api kecil selama 45 minit lebih kurang atau sehingga masak.
Bila dah masak, sejukkan dan boleh dihidangkan.
Nak lagi yummy masukkan kedalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedap.

Selamat mencuba yer.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TUMIS HALIA IKAN MUDUK

Pulut Gaul Nyior