Roti Sarang Lebahku
ASSALAMUALAIKUM WBT......
Sebenarnya dah lama terliur nak buat roti sarang lebah yang dah lama jadi kegilaan ramai ni, so bila berkesempatan untuk ke kelas roti tempohari lagilah menggila semangat nak meroti ni.
Thanks buat Mimi dari Bake 4u Trading yang menganjurkan kelas itu....lalalalala
(Sebenarnya ni entry yang dah lama tertangguh dan mama tak berani nak publish)
ROTI SARANG LEBAH
Hiasan: badam keping, biji labu hijau, bijan hitam
Bahan-bahan:
100gm tepung hight protein
(tepung roti)
13gm garam halus
100gm gula
40gm tepung susu
25gm instant yies
5gm bread improver
3 biji telur
(gred B)
15 gm bread softener
75gm marjerin(planta)
50gm shortening
200gm ais
230gm air
Cara-cara membuatnya:
Tunggu giliran nak masuk oven
1. Timbang gandum & garam(pastikan garam di
bawah yer) Masukkan ke dalam bekas
adunan terus.
2. Timbang gula, susu tepung, yis, susu tepung,
bread improver, bread softener, marjerin
dan shortening.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam bekas
tepung/gandum.
4. Masukkan telur, lepas tu baru masukkan air
5. Speed 2 - 20 minit, lepas tu tukar kepada
speed 3 dalam 5 minit.
6. Bila doh gebu dan licin boleh dikeluarkan.
7. Tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan
udara yang terperangkap didalamnya.
8. Timbang doh 15gm atau mengikut keperluan anda sendiri.
9. Susun doh dalam loyang atau bekas
aluminium.
10.Bila adunan dah separuh naik boleh sapukan adunan telur + sesudu susu cair diatasnya
dan ditabur dengan bijan hitam, badam
keping dan biji labu hijau.
11. Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 15 minit atau sehingga roti berwarna keemasan.
12. Bila dah sejuk bolehlah dihidangkan dengan sos butterscotch.
SOS BUTTERSCOTCH
Bahan-bahan A:
1 tin susu pekat
1/2 cawan air (125ml)
1 cawan susu cair
Bahan- bahan B:
25gm butter
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA MEMBUATNYA:
A) 1. Panaskan susu pekat sehingga mendidih, masukkan air.
2. Biarkan mendidih.Lepas tu Masukkan susu cair.Kacau hingga betul2
mendidih.Angkat.
B) 1. Cairkan butter.Bila dah cair masukkan gula perang,
2. Kacau hingga larut atau cair.
3. Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil kacau.
4. Biarkan mendidih.
5. Bila dah mendidih tuangkan bahan A ke dalam B,Masukkan secubit garam, kacau
rata.
6. Bila dah mendidih angkat dan masukkan esen vanilla dan kacau bagi sebati.
Boleh dihidangkan dengan roti.
Thanks buat Mimi dari Bake 4u Trading yang menganjurkan kelas itu....lalalalala
(Sebenarnya ni entry yang dah lama tertangguh dan mama tak berani nak publish)
(Sebenarnya ni entry yang dah lama tertangguh dan mama tak berani nak publish)
ROTI SARANG LEBAH
Hiasan: badam keping, biji labu hijau, bijan hitam
Bahan-bahan:
100gm tepung hight protein
(tepung roti)
13gm garam halus
100gm gula
40gm tepung susu
25gm instant yies
5gm bread improver
3 biji telur
(gred B)
15 gm bread softener
75gm marjerin(planta)
50gm shortening
200gm ais
230gm air
Cara-cara membuatnya:
Tunggu giliran nak masuk oven |
1. Timbang gandum & garam(pastikan garam di
bawah yer) Masukkan ke dalam bekas
adunan terus.
2. Timbang gula, susu tepung, yis, susu tepung,
bread improver, bread softener, marjerin
dan shortening.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam bekas
tepung/gandum.
4. Masukkan telur, lepas tu baru masukkan air
5. Speed 2 - 20 minit, lepas tu tukar kepada
speed 3 dalam 5 minit.
6. Bila doh gebu dan licin boleh dikeluarkan.
7. Tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan
udara yang terperangkap didalamnya.
8. Timbang doh 15gm atau mengikut keperluan anda sendiri.
9. Susun doh dalam loyang atau bekas
aluminium.
10.Bila adunan dah separuh naik boleh sapukan adunan telur + sesudu susu cair diatasnya
dan ditabur dengan bijan hitam, badam
keping dan biji labu hijau.
dan ditabur dengan bijan hitam, badam
keping dan biji labu hijau.
11. Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 15 minit atau sehingga roti berwarna keemasan.
12. Bila dah sejuk bolehlah dihidangkan dengan sos butterscotch.
SOS BUTTERSCOTCH
Bahan-bahan A:
1 tin susu pekat
1/2 cawan air (125ml)
1 cawan susu cair
Bahan- bahan B:
25gm butter
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA MEMBUATNYA:
A) 1. Panaskan susu pekat sehingga mendidih, masukkan air.
2. Biarkan mendidih.Lepas tu Masukkan susu cair.Kacau hingga betul2
mendidih.Angkat.
B) 1. Cairkan butter.Bila dah cair masukkan gula perang,
2. Kacau hingga larut atau cair.
3. Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil kacau.
4. Biarkan mendidih.
5. Bila dah mendidih tuangkan bahan A ke dalam B,Masukkan secubit garam, kacau
rata.
6. Bila dah mendidih angkat dan masukkan esen vanilla dan kacau bagi sebati.
Boleh dihidangkan dengan roti.
Roti yang gebu.... |
Ulasan
Catat Ulasan