Pulut Gaul Nyior
Pagi ni mama masak pulut untuk sarapan, atas permintaan en.hubby sebab dah lama tak makan katanya...
Jom layanz pulut gaul nyior (kata org tganu)
PULUT GAUL NYIOR
Bahan yang diperlukan 1/2 kilo beras pulut.
RM2 kelapa parut
( orang tganu guna yang kulit hidup- mudaremaja gitu)
Beberapa ekor ikan masin/ikan segar.- apa2 jenis ikanpun boleh
Cara:
Masak pulut seperti biasa.(Sebelum tu Rendam dulu dalam 15 minit)
(mama guna microvave ,senang sebab tidak berkerak)
Bila pulut dah masak ,angkat atau keluarkan dari microvave.
Panaskan kelapa parut tadi dengan function SensorReheat.
Bila dah siap keluarkan dan sejukkan sekejap, baru masukkan garam secukup rasa dan gaul sebati.
Bolehla dihidangkan dengan ikan masin/kering yang digoreng/ ikan segar yang di goreng lagi sedap...ditambah dengan air kopi...wallah...yummynya.
Tapi ada orang cakap kalau yang ada gastrik tu tak digalakkan makan pulut ni.
Ulasan
Catat Ulasan